Türkiye’nin Yüzde 70 İhtiyacını Elazığ Karşılıyor

Elazığ'da üretim yapan bir firma Türkiye'nin yaklaşık yüzde 70 pipet ihtiyacını karşılıyor. Türkiye'nin her şehrine Elazığ'dan gönderilen pipetler yurt dışına da ihraç ediliyor.

Elazığ Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren firma Elazığ'dan Türkiye piyasasını yönetiyor. Pipet üretiminde Türkiye'nin en büyük firmalarından olan şirket; ülkenin pipet ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor.

YABAŞ: TOPLAMDA 75-80 KİŞİ ÇALIŞANIMIZ VAR

2013 yılından Elazığ'da da faaliyet göstermeye başladıklarını ifade eden Soyplas Ambalaj Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Ahmet Yabaş, “Elazığlı olarak memleketimize yatırım yapalım diye 2013 yılında Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde soyplas ambalaj diye firma kurduk. 2013 yılında şirketimiz kuruldu.2013 yılından sonra inşaat gibi işlerle uğraşan elazığ organize sanayi bölgesi 2014 yılında üretime başladık. Baleye filesi, gölgeleme filesi ve palet filesi olarak başladık. Şu anda 2014'den sonra da üretim her yıl kapasite artırarak baleye filesi, gölgeleme filesi, balonlu naylon, ambalaj naylonu dediğimiz gibi çeşitler yapmaya başladık. Baleye filesi, palet filesi ve gölgeleme filesi ürünlerimiz Avrupa'nın birçok ülkesine göndermekteyiz. Yaklaşık ürettiğimiz ürünlerin %50 %60'ını yurt dışına satıyoruz. İş piyazı olarak da genellikle balon naylon ve pipet grubuna da genellikle iş piyazı için başladık ve şu anda 2013 yılında kurulduk 2014 yılında üretime başladığımız zaman burada 5 kişi çalışıyordu. Şu anda ise 60 kişi çalışanımız var 15 kişi de iş kur aracılığıyla destek verilen personel çalışanımız var. Toplamda 75-80 kişi çalışanımız var” ifadelerini kullandı.

YABAŞ: %80 KULLANAN PİPET ELAZIĞ'A GİTMEKTEDİR

Pipet üretiminde Türkiye'de eksiklik olduğunu fark eden Fethi Ahmet Yabaş, “2017 yılında da pipet üretimine başladık ve şu anda Türkiye de pipet üretiminde en büyük kapasiteye sahibiz. Pipette ambalaj sektöründe toptancılık yaptığımız için pipetin Türkiye de bir eksikliğini hissettik. Genellikle Çin de ve Bulgaristan da yapılan üretimler ihracat olarak değil de ithalat olarak geliyordu ve bunların eksikliğini görünce piyasa da olduğumuz için böyle bir araştırma yaparak yatırım yaptık. Beli bir süre sonra da kapasite artırarak Türkiye de en büyük üreticilerden biri olduk. Bu ürünlerimiz büyük ulusal marketlerde ve Türkiye'nin hemen hemen %70 %80 pipet ihtiyacını karşılayacak kadar kapasitemiz var. Türkiye de turizmin önemli bir yeri var ve bunun en büyük yeri olarak Antalya görünüyor. Antalya da kullanan pipetin hemen hemen %80'ni bizim pipetimiz veya %80 kullanan pipet Elazığ'a gitmektedir” şeklinde konuştu.

5 kişilik çıkılan yolda şuanda 75 kişi istihdam ediliyor. El emeğinin yoğun olduğu pipet üretiminde Elazığ, Türkiye piyasasına oldukça hakim. YABAŞ: TÜRKİYE'YE HAKİM OLDUK AMA İHRACATA DA YENİ YENİ BAŞLADI Fethi Ahmet Yabaş, “Daha önce üretim olarak Türkiye'de az bir üreticisi vardı. Aslında pipet dediğin zaman basit bir şey görünüyor ya da tek kullanımlık ürün olarak gözüküyor. Ama pipetin 13-14 çeşidi var. Bunların bütün çeşidini yapmak zor bir iş. 7-8 aşamadan geçtiği için zor bir iş. Genellikle biz bunu Türkiye de insanlar neden yapmıyor neden yatırım yapmıyor diye baktık ki zor bir iş olduğundan dolayı ve el emeği çok olan bir iş olduğu için insanlar buna yatırım yapmamış. Ama biz ambalaj sektöründe olduğumuz için yıllarca toptancılık yaptığımız için Türkiye'yi çok iyi tanıyoruz. Türkiye'ye hakim olduk ama ihracata da yeni yeni başladı. Şu an da pipetin ihracatını genellikle Avrupa değil de Türkiye Cumhuriyeti'ne, Gürcistan'a, Türkmenistan'a, Azerbaycan'a ve Irak'a gönderiyoruz” dedi.